Sebastian Hermans Sebastian Hermans Sebastian Hermans

Fietspositionering

De wetenschap sluipt de sport binnen, ook binnen het wielrennen is dat niet anders. Door klinische expertises, opleidingen (Cycle Fit) en video-analyses te combineren zijn alle ingrediënten aanwezig om een fietspositie te optimaliseren. Maar wat is dan precies het nut van een dergelijke positionering?

Eén van de pijlers die Progress Cylcing Center hoog in het vaandel draagt, is blessure preventie. Wat als je een biomechanische fout maakt telkens je je pedaal naar beneden duwt? Dat zou willen zeggen dat je tijdens een ritje van 3uur met een gemiddelde omwenteling van 90rpm, 16.200 diezelfde fout maakt : de ideale voedingsbodem dus om letsels te ontwikkelen. Kleine aanpassingen in je positie en houding zorgen al vaak voor een wereld van verschil.

Wat breng je mee ?

De tijdsduur om het volledige protocol te doorlopen varieert tussen de 2 tot 3 uur. Maar we stoppen niet vooraleer het gewenste resultaat is bereikt. Om alles vlot te laten verlopen, is het van belang dat je de volgende

  • - Fiets
  • - Fietsschoenen
  • - FietsKledij
  • - Eventuele steunzolen
  • - Eventueel medische beeldvorming

Werkwijze

1. Intake gesprek:

In een eerste gesprek wordt er gepeild naar je verwachtingen, je persoonlijke doelen op de fiets, je eerdere ervaringen met een positionering, maar ook hoe het gesteld is met je huidige conditie niveau en of er ook ongemakken en pijn optreden tijdens het fietsen.

2.Full body screening:

Tijdens deze screening doen we bepaalde metingen zodat we weten wat de mogelijkheden zijn binnen de positionering. Ook wordt er specifiek gescreend op neuromusculair vlak om te kijken of je eventueel met één of andere instabiliteit of onevenwicht zit.

3. Fietspositionering:

Aan de hand van video-analyses wordt de huidige positie bestudeerd en aangepast. Deze analyse staat voor het berekenen van hoeken en nagaan van alignementen. Nadat we de nodige aanpassingen hebben aangebracht, wordt de begin- en eindpositie geëvalueerd.

4. Post Fit Training:

Op het einde van de positionering stellen we een oefenschema op en leren we je om de zwakke punten die tijdens de screening werden opgemerkt, weg te werken. Na de positionering verlaat je het Cycling Center met een volledig afgestelde fiets, een verslag met de resultaten en metingen van de Bike Fit alsook een individueel oefenprogramma.